Ferencker

„Nincs itt semmi hókuszpókusz” - egy kézműves pékség kulisszatitkai

2017. március 01. 09:05 - DorHarm

A Butter Brothers 2013 nyarán nyitotta meg kapuit a minőségi reggelire éhező ferencvárosi nép előtt. Népszerűsége azóta is töretlen, vásárlóik között a turistáktól elkezdve a nyugdíjasokon át mindenki megtalálható. Ha röviden kéne jellemeznem a helyet, akkor azt mondanám rá, hogy egyszerűen nagyszerű.

 

img_2279_2.JPG

 

Amikor megérkezünk, Hagymási László alapító tulajdonos éppen a legújabb szerzeményüket, egy adag Smoothie-t rendez el a hűtőszekrényben. Közvetlensége már a telefonban is érezhető volt, semmi akadályát nem látta annak, hogy megmutassa nekünk a konyhát is.

 

A hely légköre rögtön megragadja a látogatót. Semmi fölösleges körítés, igényes, letisztult és otthonos belső tér, a sütemények pedig önmagukért beszélnek. Hagymási László jellemzése tökéletesen leírja a pékséget: "Nincs itt semmi hókuszpókusz."

 

img_2259_2.JPG

 

"A cél mindig az volt, hogy a legjobb alapanyagokból, a legjobb tudásunk szerint készítsünk péksüteményeket" - összegzi a vállalkozás filozófiáját Hagymási László. Kihangsúlyozza, hogy a liszt, a túró és a tej és a hús is családi vállalkozásokból, kistermelőktől érkeznek. A tejtermékeik beszállítóival éppen egy közös projekten dolgoznak. Lesznek saját joghurtjaik, kakó, tej és tejeskávé.

 

17035893_1427660667258108_567970691_o.jpg

 

A laikusokban persze fölmerülhet a kérdés, hogy pontosan mit is jelent az, ha egy sütemény kézműves?

"Nem gyártósorról jön le a cucc. Tulajdonképpen ennyi. Az ilyen péküzemekben van egy gyártósor, ahol beállítják, hogy milyen sütemény jöjjön le a végén" - avat be minket László. A gépek hanyagolása csak a pékség előnyére válik, minden hirtelen jött ötletet azonnal meg tudnak valósítani. Kérdésemre, hogy ki felel a termékfejlesztésért, azt a választ kapom, hogy bárki. A Butter Brothersben minden dolgozó részese lehet egy-egy új péksütemény kiötlésének.

 

"Van néhány állandó termékünk, de ezek mellett folyamatosan variálunk. Sütőtökös, sonkás levelet csinálunk vagy zöldbabosat, vagy mascarponés csigát. Ami csak az eszünkbe jut. Mivel kis tételben csináljuk, ezért bármit tudunk változtatni, azonnal. Máshogy legyen hajtva, máshogy nézzen ki, az se baj, ha kicsit ronda."

 

17016269_1427664560591052_1376702428_o.jpg

 

Az autentikusság a vevőknek is nagyon fontos. Ők nem a tökéletes külsejű pékárút keresik, hanem a minőséget. Ezt visszajelzések is igazolják.

"Egyszer jött egy profi pék, aki elkezdte a saját módján készíteni a termékeket. Tökéletesek és egyformák voltak. A törzsvendégek, pedig megkérdezték: Mi lett itt, Spar?" - emlékszik vissza a tulajdonos.

 

Beszélgetésünkben elérkezik a várva várt pillanat, amikor bekukkanthatunk a színfalak mögé! A feldolgozó részlegen éppen egy titkos projekt rotyog a főzőlapon. A pékség e fölött a helység fölött kapott helyet. A munka jó hangulatban folyik, friss kakaós csigák sorakoznak a tepsikben.

 

16990852_1427669733923868_178914569_o.jpg

 

 

A kedvünkért bemutatják, hogyan készül az egyik top termékük, a túrós táska. Az előzőleg már kikevert és géppel kinyújtott tésztát kis lapocskákra vágják fel. A lapocskákba egyenlő adag túró keverék kerül. Ezek után már nincs is más hátra mint behajtani a tészta csücskeit és a kis batyuk készen is állnak a sütésre.

 

A keverék elosztása során a pék csak a szemmértékére hagyatkozik. Közben Hagymási Lászlóval a távlati tervekről beszélgetünk. A Butter Brothers esetében is lett volna lehetőség a terjeszkedésre, de László ezt elutasította. Véleménye szerint a terjeszkedés elveszi a lehetőséget másoktól. Az ideális az lenne, ha mások is tudnának hasonló pékségeket, családi vállalkozásokat üzemeltetni.

 

17090991_1427676453923196_829736894_o.jpg

 

Túránk végén természetesen meg kell kóstolnunk a túrós táska mellett a másik legnépszerűbb terméket, a kakós csigát. Persze szigorúan a hitelesség kedvéért. Nem kellett csalódnunk. Ropogós és vajas a tésztája, semmi lisztes mellékíze nincsen, kellően kakaós is. A képen a kakaós csiga mellett a pékség egyik legújabb szerzeménye látható, egy 100% gyömbérből készült rövid ital. Égető, de szuper egészséges - mesél róla Hagymási László. Mi úgy döntöttünk, hogy ezt a kihívást inkább a következő látogatásunkra halasztjuk, és nagyokat haraptunk a kakaós csigánkból.

Azokban a percekben elkezdtem sajnálni, hogy nincsen egy ilyen pékség az én utcám sarkán is.

 

 

 

Képek: Szinok Klára

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ferencker.blog.hu/api/trackback/id/tr4412300599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2017.03.02. 00:16:34

Minden kézzel készül. Gondolom a géppel nyújtott tészta is :))
Máskülönben nagyon komoly gyárakban is kézzel hajtogatják a futószallagon érkező süteményeket.. Szóval önmagában ez nem kunszt

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.03.02. 07:13:48

Sosem értettem ezt a kézműves mániát. Ettől művészi? Ettől nagyobb az értéke? Más az íze, ha nem egy gép formázza? Egész egyszerűen van az a helyzet, amikor olcsóbb az élőmunka, mint egy gép, és ezt mesterségesen előnyként tüntetik fel.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.03.02. 11:18:31

@Eltévelyedés: Vegyél egy Sparos kakaós csigát, meg vegyél egyet náluk, és majd meglátod, mi a különbség :)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.03.02. 14:16:25

@Ravasz Figyelmeztetés: Azt hiszem nem értettél meg. Nyilván sokkal jobb a tietek, mint a sparos, ezt nem vitatom. A különbséget az összetevőkben, netán sütési módszerekben lehet keresni, nyilván a Sparnak egy szempontja van, hogy baromi olcsó legyen, minden más mellékes.
A bajom a "KÉZMŰVES" marketingbullshittel van. Írjátok ki, hogy Finom a Kakaóscsigánk! De nem attól lesz finom, mert szeretettel simogatjátok őket egyesével. Bízom benne, hogy attól finom, mert rendes csokit és kakaóport használtok, nincsenek benne térfogatnövelők és a zsiradékban is több a vaj, mint az olaj. (és még ki tudja mi a különség, engem, mint vásárlót nyilván csak az érdekel, hogy finomabb)
Na, értitek bárdolatlan megfogalmazásomat?

Huple macskája 2017.03.02. 15:10:39

@Eltévelyedés: attól, hogy kézműves ugyanaz a lisztjavító van benne, mint a sparosban, a különbség inkább a "jóvanazúgyis" elhanyagolásából adódik. Jól néznek ki az biztos.
süti beállítások módosítása