Ferencker

Vita közben vonták vissza az olimpiai pályázatot

2017. február 24. 09:57 - FodiKitti

Fotó: civishir.hu

Harcba szállt egymással Fürjes Balázs, a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos és a Momentum elnöke, Fekete-Győr András az olimpiáról szóló vitán szerda este, de hiába. Gundel Takács Gábor a vita közepén olvasta fel a hírt: Magyarország visszavonta az olimpiai pályázatot.

Az ELTE vitázni hívta a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost és Fekete Győr Andrást, hogy végre direkt módon, szemtől-szembe hangozzanak el az olimpia mellett és az olimpia ellen szóló érvek Gundel Takács Gábor moderálásával. A két órás vitán terítékre került az ország gazdasági helyzete és a korrupció veszélye is, mentek a beszólogatások, de a vita csúcspontja az volt, amikor a Momentum aktivistái kiszúrták, hogy közben kijött a hír, hogy Magyarország visszavonta a pályázatot. ELTE-ÁJK immár negyedik alkalommal rendezett atomvitát, amely mindig valamilyen aktuális közéleti kérdést érint. Ez az aktuális kérdés mi más is lehetett volna idén, mint az olimpia? A rendezvény szervezői úgy gondolták, hogyha az ELTE jogász hallgatói mellett  a Corvinus közgazdászai is szóljanak bele az ország gazdaságát igencsak érintő problémába, ezért őket is bevonva a Corvinus Egyetemen rendezték meg a giga vitát.

Mikor megérkeztem az egyetemre az első meglepetés az volt, hogy mekkora médiafigyelmet kapott az esemény, gyakorlatilag Magyarország összes jelentős médiuma ott volt. A sajtón kívül belépést kaptak a kormány emberei, a Momentum aktivistái, illetve jónéhány egyetemi hallgató, akik a vita utolsó harmadában kérdéseket is tehettek fel a vitapartnereknek.

Pár órával a vita kezdete előtt derült ki, hogy Gundel Takács Gábor a Budapesti Olimpiáért Mozgalom szóvivője lett, ezzel hivatalosan is elkötelezve magát az olimpia mellett. Rögtön fel is merült a kérdés, hogy Gundel hogyan tud pártatlanul levezetni egy vitát, amiben ő maga is elfogult.

„Ezt az ember megtanulja, amikor egy Ferencváros-Újpest mérkőzést közvetít, akkor megtanulja, hogy hogy kell pártatlanul egy ilyet csinálni. Mindazonáltal amikor engem fölkértek ennek az eseménynek a moderálására, akkor én azt kértem, hogy beszéljék meg a Momentum vezetőjével, hogy én tagja vagyok a BOM-nak, én olimpiapárti vagyok, és hogy elfogadják-e ennek ellenére, hogy én vezessem ezt az eseményt. Ők elfogadták. Én köszönöm a bizalmat, és természetesen nem nekem kell vitatkozni, nekem itt most az a dolgom, hogy moderáljam ezt az eseményt abszolút pártatlanul – magyarázta el nekünk a vita kezdete előtt Gundel Takács Gábor.

A vita elején megkérdeztünk néhány hallgatót is, hogy miért jöttek el a vitában, mi a véleményük a témában. Nagy meglepetésünkre bárki, akivel beszéltünk nyitottan állt a kérdéshez, és leginkább azért jöttek el, mert szerettek volna tájékozódni és ész érvek alapján állást foglalni a kérdésben. Erről az ideiglenes pártatlanságról a vita alatt is megbizonyosodhattunk, ugyanis a hallgatók mindkét fél kreatív elmecsillanását, éles odabökését tapssal vagy épp hangos nevetéssel jutalmazta.

Hosszas helyezkedés és némi hangosítási probléma után kezdetét vette az esemény. Köszöntött minket az esemény szervezője, Gundel Takács Gábor biztosított mindenkit a vita idejére szóló pártatlanságáról, és még Szilágyi Áron, olimpiai vívó is mondott egy beszédet arról, hogy olimpia eredeti küldetése szerint a békéről és az összefogásról szól. A vita elején a vitapartnerek 10-10 percet kaptak, hogy elmondják az érveiket. Fekete Győr András, a Momentum elnöke kezdte, aki rögtön egy kis csipkelődéssel indított: megköszönte Fürjesnek, hogy 35 nap eltelte után végre szóba áll vele és azért is köszöntet mondott, hogy a „propaganda” média is eljött az eseményre, ugyanis az aláírásgyűjtés alatt nem nagyon keresték őket.

Fekete Győr András ezután azzal folytatta, hogy ha már az olimpia az emberekről szól, ahogy azt Szilágyi Áron is említette, akkor érdemes lett volna, ha a kormány erről valóban is megkérdezi az embereket, de ezt két éven keresztül elmulasztotta. A Momentum elnöke még a későbbi eseményeket nem is sejtve jelenti ki, hogy gyávaság lenne, ha a kormány visszavonná a pályázatot, majd Fürjeshez fordulva meg is kéri a politikust, hogy ennek érdekében járjon közre Orbán Viktornál, mert mindenki vitát szeretne ebben a kérdésben. Az első érv, amit megtámadott az az Agenda 2020 által biztosított támogatás volt, ami szép és jó, de még ez sem biztosítaná azt, hogy az ország költségtúllépés nélkül tudjon megrendezni egy olimpiát. A második érve az volt, hogy az olimpia önmagában nem tenne minket nagy nemzetté, mert a skandináv országokat sem ez tette, hanem az, hogy olyan fontos dolgokra fordították a költségeket, mint például az oktatás és az egészségügy.

Fürjes Balázs vicceskedve, lényegtelen apróságokkal indított az első pár percben, miszerint örül, hogy megjavult a hangosítás, és elmagyarázta, hogy miért nem fogja tegezni a Momentum elnökét. Az érvelést a legfontosabb kérdéssel, az olimpia realitásával kezdte. Állította, hogy az ország gazdaságilag igenis kibírná az olimpia megrendezését, mert a magyar gazdaság jó állapotban van, stabil lábakon áll.

„A magyar gazdaság köszöni szépen, jól van.”

Fürjes szerint valótlan az a 3000 milliárd forint, amennyibe a Momentum szerint kerülne az olimpia, mert ebbe olyan beruházásokat is beleszámolnak, amik egyébként is megtörténnének az elkövetkező hét év során. Értsd: amúgy is építenének még focistadionokat és javítanák a közlekedést Budapesten.

A vitapartnerek olykor nehezen állták meg, hogy a tíz perc alatt ne szóljanak közbe vagy tegyék fel kérdéseiket, de Gundel Takács Gábor mindig türelemre intette őket. A vitatkozás ezután kezdődött meg, elsősorban az Agenda 2020-ról. Az Agenda 2020 Fürjes szerint azért király, mert lehetővé teszi, hogy ne csak Budapest legyen az olimpia helyszíne, ezért azok a létesítmények, amiket az olimpia okán létrehoznának országszerte később is hasznosak lehetnek. Az olyan létesítmények, amikre meg nincs is szükség mobil módon fognak megépülni, tehát bármikor szétszedhetők lesznek. Kicsit ellentmondásos volt az angol példa, ami szerint szintén építettek ilyen mobil létesítményt, amit aztán egy focicsapat kedvéért mégis állandósítottak. Fürjes tehát amellett érvelt, hogy nem lesznek felesleges stadionok és épületek mindent újra lehet hasznosítani alapon.

Fekete Győr András viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy mi lennénk az első ország, akik igénybe veszik az Agenda 2020-at, ezért gyakorlatilag kísérleti nyulak lennénk egy jól hangzó programban. A Momentum elnöke azt sem igen hitte el, hogy ne lennének fölösleges stadionok, hiszen még a focistadionoknak is 30%-os a kihasználása.

Természetesen a korrupció témája is terítékre került. Fekete Győr András szerint az olimpia nem hírnevet, hanem hatalmas égést hozna Magyarországnak, ha kiderülne, hogy a kormány szétkorruptkodta az olimpiát, ahogy a 4-es metrót is tették, ezért az egyetlen járható út, ha minden szerződést nyilvánosságra hoznak.

A vita során volt néhány fájdalmasan kínos pillanat, például amikor Fekete Győr András betippelte, hogy Magyarország mikor pályázott utoljára olimpiára, és csúnyán ötven évet tévedett. Mindez azonban nem számított, ugyanis már lement a vitának több mint a fele, amikor a Momentum aktivistái az első sorban csápolni kezdtek a telefonjukat a moderátor felé nyújtva. Gundel Takács Gábor a mikrofonba olvasta fel, hogy most írta ki az Index, hogy a pályázatot visszavonták. A terem egy része elfojtott ujjongásban és tapsban tört ki, míg a másik fele megmerevedett ültében, majd a telefonjaikat előkapva csekkolták a hírt.

Gundel Takács Gábor azonnal reagáltatta Fürjes Balázst a történtekre, aki a csalódottságát visszanyelve kezdte el magyarázni, hogy egység nélkül nem lehet olimpiát rendezni, pedig még sosem voltunk ennyire közel hozzá. Fekete Győr András sajnálatát fejezte ki, amiért a kormány nem engedte, hogy végre kifejtsék az emberek a véleményüket egy népszavazáson és vitázhassanak.

A vita hangulata ezután alaposan leült, pár bátor diák feltett kérdést a beruházásokkal kapcsolatban, de az egész okafogyottá vált, és ez tapintható volt a levegőben.

Mikor véget ért a vita, az újságírók megrohamozták a két politikust, mindenki arra volt kíváncsi, hogy mit szólnak a hírhez. A Momentum elnöke egymagában állva mosolyogva válaszolt arra, hogy mit érez és, hogy tudták-e, hogy most fogják visszavonni a pályázatot.

„Nagyon ambivalensek az érzéseim. Ezt már mondtuk eddig is, hogy mekkora gyávaság lenne a kormány részéről, hogyha visszakoznának ezek után. Azt nem tudtuk, hogy ma visszavonják a pályázást, azt, hogy suttogták emberek, hogy már érlelődik a döntés és hát ez van. Most elárultak több száz magyar embert, akik szerettek volna erről vitázni. Azokat is, akik félelemből nem írták alá ezeket az íveket.  Jó lett volna végre társadalmi vitát szervezni erről az olimpiáról, mert ez nem feltétlen csak az olimpiáról szólt volna, hanem arról is, hogy mik a prioritások a magyar társadalomban.  Ezért lett volna ez egy igazán verhetetlen és érdemi vita, és most ettől fosztotta meg a kormány meg Orbán Viktor az embereket, és ez az, ami igazán fájó.”

Fekete Győr András szerint a Momentum a létjogosultságát az olimpia ügyének lezárásával nem vesztette el, továbbra is szeretnének párttá alakulni, és azt gondolják, hogy még rengeteg olyan probléma és közös ügy van Magyarországon, ami mellett ki lehet állni.

Fürjes Balázshoz már sokkal nehezebb volt odajutni. A sorunkra várva időnként odajött hozzánk valaki, és megpróbáltak minket meggyőzni arról, hogy menjünk ki és ott várjunk a kormánybiztos úrra. Azt hiszem, még most is ott várnánk.

Fürjes rendületlenül válaszolt a kérdésekre, válaszaiban pedig azt hangsúlyozta, hogy egység nélkül nincs olimpia.

„Nyilván ez nem egy örömteli napja a budapesti olimpiának, ami úgy hiszem, hogy egyszer majd elkövetkezik. De az a helyzet, hogy a kialakult helyzetben ez volt az egyetlen felelős döntés. Az összefogás, az egység, ami a budapesti olimpia elindításakor jelentkeznünk kellett 2015 nyarán fennállt, megvolt, ami nélkül nem lett volna szabad belevágni. Van itt egy kis becsapás, rászedés a dologban, azok részéről, akik kihátráltak mögüle. Tehát ez az összefogás, ez eltörött. Nem tudunk úgy versenyezni holnap, holnapután, a jövő héten Párizzsal, Los Angelessel, hogy ádáz viták, és egy éles szembenállás jellemez bennünket. Ezt már egy népszavazás sem tudta volna begyógyítani napokkal később, mivel ez az egység elfogyott. Az esélyeink elfogytak és így ez volt az egyetlen felelős döntés.”

Mikor megkérdeztük, hogy egység alatt politikai vagy társadalmi egységet ért-e, akkor azt felelte, hogy mindkettőnek meg kell lennie, és szerinte a politikai meg is volt, amíg több párt ki nem hátrált belőle.

Az olimpia-vitáról készült videót itt nézhetitek meg: https://www.youtube.com/watch?v=QZpCIhhh43c (forrás:elteonline.hu)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ferencker.blog.hu/api/trackback/id/tr8412286931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.