Ferencker

Nagy a nyüzsgés a ferencvárosi gyermeknapon

2017. május 29. 14:05 - sz.klara

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól és a városszerte nekik tartott programkavalkádba a korábbi évekhez hasonlóan Ferencváros ismét bekapcsolódott. A kerület gyermeknapi rendezvényének a Ferencvárosi Művelődési Központ kertje adott otthont, ahol a kicsiket többek közt játék, lufi, színpadi előadások sora és állatsimogató várta szombaton.

img_20170527_112631.jpg

Énekszó és gyermekzsivaj fogad, ahogy 12 óra körül besétálok a Haller utca 27. szám alatt álló Ferencvárosi Művelődési Központ kertjébe, ahol már javában zajlik a délelőtt 10 és délután 4 óra közé meghirdetett gyermeknapi program. A helyszínt a színpad messzire elhallatszó zajai és a programra tartó kisgyermekes és babakocsit toló családok nagy száma miatt egyszerűen lehetetlenség lenne eltéveszteni.

img_20170527_113044.jpg

Az épület kertjébe érve minden irányban önfeledten játszó gyerkőcöket látni a totyogóstól egészen a 7-8 éves korosztályig, akik a helyszínen felállított tematikus sátrakba szervezett különféle ingyenes programokon vehetnek részt a nap folyamán.

img_20170527_112928.jpg

img_20170527_113337.jpg

A legnépszerűbb programnak a legózás, az arcfestés és a pónilovaglás tűnik, de a színpadon Korhecz Imola és a Cimbora Együttes előadásában zajló interaktív verskoncertet is sok szülő és gyerek kíséri érdeklődő figyelemmel.

img_20170527_112944.jpg

A helyszín közelsége, a csodás idő és az ingyenes programok miatt nagy a nyüzsgés és rengeteg a család, néhány gyerkőc pedig a szülei helyett a nagyszüleivel érkezik az eseményre. A jó hangulat és a színes foglalkozások ellenére ebédidő környékén egy mellettem elhaladó család inkább úgy dönt, hogy haza indul, mert sokallják az ételek és italok árait. Körbenézve a kínálatban az 500 forintos vattacukor, főtt kukorica, üdítő és a 350 forintos kürtőskalács árai mellett nyilvánvaló, hogy egy négytagú család az ingyenes programok ellenére pár óra alatt könnyedén itt tud hagyni több ezer forintot a rendezvényen. Márpedig nem sok gyerek tudna nemet mondani ezeknek a finomságoknak, főleg a sok rohangálás és játék után.

img_20170527_113137m.jpg

A pónilovaglás mellett a helyszínen nyuszikat, csüngőhasú malacokat és kecskéket is lehet simogatni, a kert végében pedig az ugrálóvár és az eurobungee nevű játék várja a bátrabbakat. A mosolygó arcokon végignézve úgy tűnik, hogy a családoknak összességében megérte kilátogatni erre az eseményre.

Szólj hozzá!

Kevés az érdeklődő a Bakáts téri zenés-vallásos fesztiválon

2017. május 26. 19:20 - sz.klara

Május utolsó hétvégéjén immáron 14. alkalommal rendezik meg a Református Zenei Fesztivál elnevezésű programsorozatot Ferencvárosban. A Ráday utca és azon belül is főként a Bakáts tér környékére összpontosuló rendezvényen hazai és határon túli zenei fellépők mellett kézműves vásár és kerekasztal-beszélgetések is várják az érdeklődőket.

A Kálvin téri templom tövében péntek délután három órakor egy kisebb diákokból és tanáraikból álló csoport gyülekezik, hogy közösen sétáljanak el a Református Zenei Fesztivál fő helyszínéül szolgáló Bakáts térhez. Még őket megelőzve sétálok végig a Ráday utcán, ahol a feltűnően sok rendőr és egy-egy földre ejtett programfüzet kivételével eleinte semmi nem utal rá, hogy itt valamilyen különleges program zajlana éppen.

img_20170526_150048.jpg

Márpedig rendőrből láthatóan nincs hiány, akik jó előre lezárták a Ráday utcára nyíló keresztutcák zömét még az esti zsoltáros fáklyás menet elnevezésű látványosnak ígérkező program előtt. A Bakáts térre érve éppen a csángó népzenei világot képviselő Servet Zenekar lép fel, a felállított színpad előtt viszont 30-40 nyugdíjas kivételével alig üldögél valaki. A fiatalokat láthatóan nem igazán sikerült bevonzani a népzenével a délutáni eseményre, helyette ők inkább a közeli Nehru part és a Múzeumkert árnyas füvén hűsölnek a rekkenő napsütésben.

img_20170526_151414.jpg

Nekem is túl meleg van ahhoz, hogy sokáig élvezzem az amúgy kifejezetten szórakoztató produkciót, ezért inkább a Dunapart irányába sétálok tovább. A Bakáts utca Lónyay utcáig tartó szakaszán sétálóutcát alakítottak ki, itt a háromnapos fesztivál ideje alatt kézműves vásár zajlik, aki pedig kedvet érez hozzá, a helyszínen önkéntes véradáson is részt tud venni.

img_20170526_151649.jpg

Négy óra körül az árusok között csak pár ember lézeng, igaz itt már a fiatalabb generáció tagjait is látni elvétve, az igazi pezsgés viszont még mindig várat magára. Egyenlőre tehát kissé lapos a buli, de talán este és a hétvégén már többen kilátogatnak majd a programokra.

 

Szólj hozzá!

Szabadulószobák: a legújabb őrület Ferenckerben is

2017. május 25. 12:04 - DorHarm

Aki nem hallott még a szabadulószobákról, az valószínüleg egy másik bolygón él, ugyanis a közösségépítés ezen formája mára már előkelő helyre tornázta fel magát a szabadidős tevékenységek között. Cikkünkben bemutatjuk, hogy Ferencvároson belül merre találjátok a hozzátok legközelebb eső játékszobát.

Trükkös dolog blogbejegyzést írni a szabadulószobákról, ugyanis ez egy nagyon titkos műfaj. A játékot úgy kell elképzelni, hogy egy-egy helyszínen több szoba található, ezek mindegyike más-más tematika szerint van berendezve. Kalózos, téli, egyiptomi, csak az alkotók képzelete szabhat határt! A szobába minimum két ember mehet be, majd rájuk zárják az ajtót. A feladat szerint meg kell találni a kiútat, mindenféle logikai feladvány segítségével kulcsokat és zárakat kell keresni, míg végül eljuthattok a kijárathoz. Mindezt egy megadott időre kell teljesíteni, ha nagyon elakadunk, a játékvezető segít, hiszen végig figyeli a játékosokat egy kamerán keresztül.

De miért is titkos ez a műfaj? A versengés mára már akkora lett a szabadulószobák között, hogy hét lakat alatt őrzik a termekben található feladványokat, hogy a konkurencia esetleg ne tudja lemásolni a csavaros logikai feladatokat. A másik indok pedig magától értetődik: ha kikerülnek a nyilvánosság elé a feladványok, akkor már semmi poén nincs a szobában, hiszen bárki tudhatja előre, hogy milyen feladatokat kell majd megoldania.

De lássuk csak, hogy hova is tudunk menni a barátainkkal, vagy a céggel, ha egy kis összekovácsolódásra vágyunk!

1. Logic Arena

Négy különféle szoba várja az érdeklődőket. Rendezvények lebonyolítását is vállalják, már egészen pici kortól, a nyolc évesek is részt vehetnek a játékban.

Bakáts Tér 9, Budapest, 1092

Árkategória: $$

 

2. Escape from Chernobyl

A játék során a csernobili atomerőmű egyik vezérlőterméből kell kiszabadulni mielőtt bekövetkezik a végzetes robbanás.

Ráday utca 10-12, Budapest, 1092

Árkategória:$

 

3. Záróra Szabadulós Játék

Két pálya áll a játékosok rendelkezésére, foglalástól függően akár egyszerre vagy egymás után.

Boráros tér 1, Budapest, 1093

Árkategória: $$

 

4. Escaper

Az Escaper sikerességét jelzi, hogy már a Tripadvisorra is felkerült. Két szobával várják a játékosokat, a Vásárcsarnok és a Kálvin tér között, a Gönczy Pál utcában. Jellemzően 2-5 fős társaságok számára íródott forgatókönyv alapján, maximum 60 perc alatt kell megoldani a helyszíneken fellelhető rejtvényeket.

www.escaper.hu

Gönczy Pál utca 4. I. emelet/ 5. ajtó

Árkategória: $$

 

Szólj hozzá!

5 szuper söröző Ferencvárosban

2017. május 22. 11:43 - DorHarm

A melegedő időjárás miatt a torkok egyre szárazabbak, így ilyenkor különösen is jól esik egy finom sör legurítása. Most mutatunk öt szuper helyet ferencvárosban, ahova mindenképpen érdemes benézni egy korsóra.

 

1. Élesztő

A magyar kézműves sör első romkocsmájaként hirdetik magukat és nem aprózzák el, összesen 21 csap áll a szomjas közönség minden igényének kielégítésére. Nem pusztán egy átalog kocsmaként tartják magukat számon, céljuk egy kulturális szórakozónegyed, egy saját törvényekkel rendelkező mellékutca létrehozása. A hely érdekessége, hogy egy évszázaddal ezelőtt az ingatlan üvegfúvóműhelyként funcionált, majd parkolóként.

 Tűzoltó utca 22, Budapest, 1093

Árkategória: $$

Nyitvatartás: H-V 15:00-3:00

2. Trapéz

A Központi Vásárcsarnok mögött, egy kis utcában találhatjuk a közeli Corvinus Egyetem diákjainak egyik kedvelt törzshelyét. Délután is beülhetünk tanulni egy kávé mellett, este pedig egész hétköznap nézhetjük a sportközvetítéseket. A napi menük diákbarát áron (850,-) vannak, de heti italakciók is könnyíthetnek a pénztárcánkon.

Imre utca 2, Budapest, 1093

Árkategória: $$

Nyitvatartás: H-K 10:00-0:00; Sze-P 10:00-2:00; Szo 12:00-2:00

 

3. Bálna

A Bálna teraszáról már korábban is áradoztunk, így erről a listáról sem maradhat ki. Rengeteg étterem közül válogathatunk, a sörök nagymestere viszont a Jónás Kézműves Sörház, ahol a kézműves sörökön kívül remek házi szörpök,limonádék és kávék közül is válogathatunk. Italunkkal hosszasan ücsöröghetünk és gyönyörködhetünk az elénk táruló panorámában.

 

Fővám tér 11-12, Budapest, 1093

Árkategória: $$

Nyitvatartás:

Jónás Kézműves Sörház:

H-Cs 11:00-0:00; P-Szo 11:00-2:00; V 11:00-23:00

Bálna:

H-Cs 10:00-20:00; P-Szo 10:00-22:00; V 10:00-20:00

 

4. Café Mézes Söröző

A Vásárcsarnokhoz közel helyezkedik el a Café Mézes is. Zegzugos labirintusai és öt külön helyisége igazán különlegessé teszik. Széles kézműves sör és pálinka választékuk van, az egyetemisták külön előnyben részesítik finom melegszendvicsük és az ingyenesen használható csocsó miatt is.

 

A három testőr

A post shared by nincs megállás (@nincsmegallas) on

Pipa utca 4, Budapest, 1093

Árkategória: $

Nyitvatartás: H-Szo 10:00-0:00; V 16:00-0:00

 

5. Monyo Café

A Monyo közvetlenül a Kálvin téri templom szomszédságában található. Napközben kávézó, este pedig 6 csapon  folyó magyar kézműves sörökből válogathatunk. Elsősorban a Monyo sörfőzde saját illetve az ott bérfőzésben készült sörök közül. Üvegben a Monyo sörfőzde változó kínálata, valamint a Szent Andrási Sörfőzdétől, a fekete, meggyes, szilvás, ogre, monarchista sőreit, illetve a Jászdózsai Sörfőzde köleses, dupla köleses, és árpás söreit kínálják.

 

#foglalt #monyó

A post shared by Szabó Hajnalka (@szabohajna) on

 

Kálvin tér 7, Budapest, 1091

Árkategória: $

Nyitvatartás: H-Sze 12:00-0:00; Cs-P 12:00-2:00; Szo 17:00-2:00

 

Szólj hozzá!

Kávészünet Ferencvárosban

2017. május 15. 15:15 - DorHarm

Van akinek nem jelent többet egy csésze kávé mint a reggeli motorolajat az egész napos hajtás előtt. De a fekete leves nem csak a napi koffein adagunk kielégítését szolgálhatja. Egy baráti találkozó, egy randevú kellemes kiegészítője is lehet. Most összeszedtük azokat a helyeket Ferencvárosban, ahová mindenképpen érdemes elugrani egy kis kávészünetre.

 

1. Tamp & Pull Espresso és Brew Bar

Gondoltad volna, hogy a Tamp & Pull mögött egy négyszeres magyar barista bajnok, Molnár Attila áll? Ha kóstoltad már a kávéjukat, akkor ezen az információn egy csöppet sem lepődtél meg. "Vendégeink szerint nálunk minden alkalom egy kávés idegenvezetés, hiszen baristáink szívesen, sőt szenvedéllyel vezetik be világunkba a tudásra éhezőket"- írják Facebook-oldalukon.

Nyitvatartás: H-P 7:00-19:00, Szo 9:00-17:00, V 12:00-17:00

Czuczor utca 3, Budapest 1093
Árkategória: $$

 

 

2. Gomb Kávézó

A Gomb egy igazi barátságos kis sziget a város közepén, ezt bizonyítja az is, hogy teljesen gyermek- és állatbarát hely. A minőségi kávék és szálas teák mellett háztáji piacokról beszerzett sajtokból, kolbászokból, szörpökből és házi süteményekből válogathatunk. Amíg mi lazítunk, kedvenceink sem maradnak elhanyagolva, nekik is jár egy tál vizecske, vagy az asztalról lehulló morzsa, persze csak ha nem vagyunk irigyek.

Nyitvatartás: H-P 8:00-22:00, Szo 10:00-22:00

Ferenc ter 14., Budapest 1094

Árkategória:$

 

 3. Réteskék Kávézó

Biztos senki sem lepődik meg azon, hogy a Réteskék fő profilja a hatalmas rétesválaszték. Válogathatunk a túrós, meggyes, almás-mákos és egyéb klasszikus töltelékű rétesek között. Természetesen finom kávéval vagy termelői levekkel, szörpökkel öblíthetjük le.  A Gomb Kávézóhoz hasonlóan a Réteskék is gyermek- és állatbarát hely.

Nyitvatartás: H-P 9:00-20:00, Szo 9:00-13:00

1094 Budapest, Ferenc tér 14.

Árkategória:$$

 

4. Rengeteg RomKafé - avagy Míves 2.0

Főleg forrócsokijáról híresült el a Rengeteg RomKafé, de extrém kávé-kreációkat is találunk itt, úgy mint a krémsajtos-áfonyás eszpresszót vagy fahéjas cappucinót, és ha ez nem elég, akkor kérhetünk hozzá plusz ízesítést. A Rengeteg nem árul zsákbamacskát, Facebook-oldalán előre jelzi, hogy VERY SLOW FOOD!, szóval ne lepődjünk meg, ha tíz percnél többet kell várnunk a kávénkra.

 

 

Nyitvatartás: H-Szo 10:00-22:00, V 9:00-22:00

1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.

Árkategória: $

 

5. Butter Brothers

Korábban már mi is írtunk erről a fenséges kézműves pékségről, ahol nem csak a kakaóscsiga és a túrós batyu fenséges, hanem a kávé is. Hamar a környék egyik kedvence lett, hiszen a minőség garantált.

 

Nyitvatartás: H-P 7:00-19:00, Szo 8:00-13:00

1093 Budapest, Lónyay utca 22.

Árkategória: $$

Szólj hozzá!

Volt egyszer egy vadnyugati kocsma

2017. május 08. 15:24 - FodiKitti

Berúgható lengőajtó, bölénykoponya a falon, pisztoly és lószerszámok a gerendákról lógva. Tökéletes vadnyugati hangulattal kecsegtet a nagykörúti Western Pub és Étterem. A Volt egyszer egy vadnyugat érzés akkor foszlik szerte, amikor az étlapot felnyitva meglátjuk, hogy a messzi vadnyugaton bizony még jó magyar gulyásleves is kapható.

Hogy bízzak egy olyanban, aki övet is hord, meg nadrágtartót is? Nem bízik a saját gatyájában – hangzik el a Volt egyszer egy vadnyugat című filmben. A 9. kerületi Western Pubba betérve sem bízhatunk abban, hogy megkapjuk a tökéletes, ajtót berúgós hangulatot. Leginkább úgy érezhetjük magunkat, mint egy western film forgatásán, ahol hangulatos a díszlet, de valójában a ló is kartonból van, a pisztoly is csak játékfegyver.

Kép: Western Pub Facebook oldala

A Boráros térhez közel lévő vadnyugat tematikájú kocsmába egy hétköznap este tértünk be. Nem hemzsegett a hely bajuszos, kalapos cowboyoktól, de sok fiatal beült egy-egy italra. Belépve határozottan megjött a vadnyugat érzésünk a lengőajtónak köszönhetően. A fejünk felett a plafonra festett madarak köröztek, kantárok csüngtek a gerendákról. A pincér fejéről hiányzott a cowboy kalap, a koszos fehér ing, a pult alá rejtett pisztoly és a hangfalakból sem szólt Enni Morricone, de mindezt még könnyen lenyeli az ember.

Az étlapot megkapva aztán már csak fanyarul pislogunk. Egy tematizált étteremhez hűen vártuk a zsírban tocsogó steaket vagy akár egy egyszerű rántotthúst, amit a vadnyugati feeling kedvéért az Ördög jobb és balkezének keresztelnek el. Ehelyett a klasszikus ételek sorakoztak az étlapon: húsleves gazdagon, natúr csirkemell salátával és rizzsel, hamburger, pizza.

Nem lenne igaz, ha azt állítanánk, hogy nem volt egyetlen vadnyugat(osabb) hangulatú étel sem, lehetett kapni a Bud Spencert megidéző texasi sertésbordát hagymás babbal vagy BBQ öntetes csirkeszárnyakat. Ennek ellenére hiányoltuk a fantázianeveket: A séf feje, Golyó a szívbe, Sarkantyú a lóba.

Az étterem nyilvánvalóan szeretett volna megfelelni mindenféle vendégnek, ezért még Hungarian menüt is lehetett 2900 forintért rendelni, de ezzel a pub megölte mindazt a hangulatot, amit a dekorációval annyira próbált sugallni magáról. Lehet tematikus éttermet nyitni, de akkor minden tekintetben hűnek kell lenni hozzá, különben a vendég azt érzi, hogy csak egy filmdíszletei között ül.

Erre panaszkodott egy egyetemista lány is, aki éppen a pubban sörözött a barátaival. Beszélgetős, sörözős programokra tökéletes hely. A dekoráció elég hangulatos, de ezen felül nem igazán mutat fel mást annak érdekében, hogy témakocsmának nevezhessük. A menüben és az italokban sem igazodik a megcélzott stílushoz, de biztos, hogy nem is mindenki tart erre igényt – mesélte Nóra, aki saját bevallása szerint nem egy nagy western film rajongó, de jó ötletnek tartja a tematikus kocsmát.

Kép: Western Pub Facebook oldala

Keserű szájízzel kikérünk egy koktélt, amit a messzi nyugaton is egyszerűen csak Tequila sunrisenak hívnak, de amikor már nachost rendelünk, akkor kiderül, hogy elfogyott, ezért maximum sültkrumplit kapunk, ha szeretnénk. A hosszú percekig tartó várakozás után egy tányérra hányt adag mirelit krumplit kapunk, abból sem prémium kategóriásat.

Vannak a Western Pubban jó kezdeményezések, a dekoráció ötből ötös, de minden más megöli azt az igazi vadnyugat hangulatot, amire vágynánk egy ilyen helyre belépve. Minőségi, igazi western ételben nem érdemes reménykedni, de ennek megfelelően nincsenek is túlárazva a főételek, 1800 forintért tudunk rendelni húst és köretet.

 

1 komment

A Ferenckerben is kedvezményesen fagyizhatunk a magyar kézműves fagylalt napján

2017. május 08. 15:21 - DorHarm

Ötödik éve minden május 8-án megrendezik a magyar kézműves fagylalt napját, ami országszerte félárú fagyizást jelent minden édesszájúnak.

A kezdeményezéshez több fagylaltozó is csatlakozott Ferencvárosban, ezeknek a listája lentebb olvasható. A kedvezményes fagyizást én sem hagyhattam ki, így kipróbáltam a MAMO GELATO-t a Ráday utcában. Különleges választékukban találunk Oreo-s, étcsokis, tiramisus és epres sajttortát is.

18405971_1502146009809573_307967610_o.jpg

Csupán a még szélesebbkörű tájékoztatás végett három gombócot kértem. Egy málnát, egy étcsokit és kipróbáltam az epres sajttortát is. Egy átlagos napon ez 750 forintomba került volna, ebben benne van az édestölcsér is, azonban ma csak 375 forint volt! Az ár hallatán nosztalgikus hangulatba kerültem, hiszen páran még emlékezhetünk azokra az időkre, amikor 100 forint volt egy gombóc...

A fagyit a MAMO-ban a szokásos fagyis kanál helyett spatulával mérik, ami valamilyen varázslatos módon még gusztusosabbá teszi az egész procedúrát. A hatalmas adag gyorsan olvadni kezdett a napon. A málna és az étcsoki tökéletesen kiegészítették egymást, az egyik üdítő volt, míg a másik kellően tömény. Az epres sajttortától azonban kicsit sokat vártam, nem volt benne semmi extra, de ennyi pénzért igazán nem panaszkodhatok.

18379347_1502146013142906_1923971458_o.jpg

MAMO GELATO – 1092 Budapest, Ráday utca 24/b

További kedvezményes helyek május 8-án Ferencvárosban:

Juhász Cuki – 1092 Budapest, Ráday u. 15.

Mokasz Cuki – 1091 Budapest, Ecseri úti metrópavilonsor 5. pavilon

Nándori cukrászda – 1092 Budapest, Ráday u. 53.

Piazza di Francesco – 1094 Budapest, Ferenc tér 11.

Pink Cake Cuki – 1096 Budapest, Haller u. 20.

 

 

Szólj hozzá!

Családokkal telt meg a Haller park a Tavasz ünnepén

2017. május 02. 16:24 - sz.klara

Idén negyedik alkalommal rendezték Ferencvárosban a Tavaszünnep nevű rendezvényt a Haller parkban. A hűvös és esős idő messze nem a legideálisabb körülmény a szabadtéri eseményeknél, mégis sokan érkeztek a programra.

A Tavaszünnepen a Páli Szent Vince templom mögött elterülő füves részen zenés-táncos színpad, kézműves vásár és különféle - elsősorban a gyerekek szórakoztatását célzó - tematikus sátrak és egy mini vidámpark is helyet kapott.

img_20170429_142018.jpg

Kora délután épp a Bab Társulat óriásbábos előadása közben érek ki a helyszínre, ahol szinte kivétel nélkül kisgyermekes családok vannak mindenütt. Az emberek érdeklődve figyelik a színpad előtti füves területen zajló produkciót, ami a szereplők töretlen erőbedobásának hála tényleg vicces. A program kiírása szerint ez egy kifejezetten gyerekeknek szóló előadás, a “lovon ülő” főszereplő ennek ellenére bele-bele fűz néhány pikáns elszólást a beszédébe, amit a kissé átfázott közönség felnőtt tagjai láthatóan nagy lelkesedéssel és nevetéssel fogadnak.

A színpad környékét sátrak fogják közre, ahol az arcfestéstől a legó játékházig különféle gyermekeknek szóló programok várják az érdeklődőket. Ennek ellenére a színpad mellett a fő attrakciót a távolabb felállított mini vidámpark jelenti. Itt többfajta ugrálóvárral és trambulinokkal várják a kicsiket, akik mit sem törődve a borongós idővel, önfeledten játszadoznak és ugrálják ki magukat a különféle bohókás szerkezeteken.

img_20170429_142614.jpg

A program és az időjárás igazi vesztesei talán csak az ünnep idejére kitelepült kézműves vásár árusai lehetnek, hiszen ott alig lézeng egy-két ember, az ottlétem alatt mindenki más a színpad és a trambulinok környékét veszi birtokba. Az egyetlen érthetetlen dolog számomra, hogy egy ilyen - nyilvánvalóan főleg a kisgyermekes családok érdeklődésére számot tartó - eseményen nem készültek a szervezők egy mobil pelenkázó helységgel. Volt olyan család, akik ennek hiányában a bokrok takarásába kényszerültek a gyerekükkel.

img_20170429_142428.jpg

Ahogy telik az idő a környező utcák felől egyre több család és fiatal sétál a park és a színpad irányába. A késő délutáni és a közelgő esti koncertekre láthatóan már sokkal többen kíváncsiak. A fellépők között van a Romano Glaszo és a Mystery Gang, a programsorozatot pedig este egy utcabál és a Midlife Crisis zenekar fellépése zárja.

Szólj hozzá!

Elzárt műkincsek közt ismerkedhetünk a Ludwig Múzeummal

2017. április 24. 14:42 - sz.klara

Most hétvégén rendezték meg a Rakpart 100 elnevezésű két napon keresztül tartó programsorozatot Budapesten. Ennek keretében számos a rakpart mentén álló épület nyitotta meg a kapuit a helytörténet és a kultúra iránt érdeklődő látogatók előtt. A kezdeményezéshez a Ludwig Múzeum is csatlakozott, ahol rendhagyó séta keretében leshettünk be a kulisszák mögé.

img_20170423_111736.jpg

Napsütéses vasárnap délelőttön érkezek meg a Ludwig Múzeumba, ahol 11 órakor kezdetét veszi a "Picassótól a Blue Noses-ig” elnevezésű esemény. Az ingyenes program keretében a hirtelenjében összeverbuválódott nagyjából 30 fős csoportunkat - ami talán meglepő módon, de szinte kivétel nélkül 15 és 30 év közötti fiatalokból áll - a múzeum restaurátorai ismertetik meg közelebbről a kulisszák mögött zajló munka kihívásaival. A bejárás alatt beleshetünk a restaurátor műhelybe és egy speciális zsilipterembe is, ami a műtárgyak szállításánál játszik fontos szerepet kizárva a külvilágot a raktár terétől. A fő attrakció viszont mégiscsak a műtárgyraktár a maga lenyűgöző festmény felhozatalával, amiben többek közt Pablo Picasso, Tom Wesselmann, Roy Lichtenstein vagy éppen Hantai Simon nagy értékű művei is helyet kapnak. A termeket biztonsági okokból sajnos nem fotózhatjuk, cserébe viszont a nyakunkba zúdítanak egy sor érdekes - és olykor vicces - információt a múzeumról és a műtárgyak tárolásának igencsak szigorú szempontjairól.

Megtudjuk például, hogy a műtárgyraktárban állandó a nagyjából 20 fokos hőmérséklet és a 45-47%-os páratartalom, amivel meg tudják előzni a penész és a biológiai kártevők (mint az egerek és a bogarak) megjelenését, amelyek komoly kárt tehetnek a művekben. A műtárgyakat ún. tömbraktározási technológiával tárolják, ami azt jelenti, hogy a 140nm-es térben függőlegesen elhelyezett 27 rácsos szerkezeten összesen 500nm-nyi felületű műtárgyat képesek tárolni. Emellett a Ludwig Múzeum élen jár a magyarországi múzeumok sorában a műtárgyak digitalizációja szempontjából, mivel a gyűjteményük egésze elérhető online formában, amivel sikerült fellendíteniük a műtárgyaik más múzeumoknak való kölcsönzését. Előbbi azért jelentős, mert itthon a műtárgyak 90%-át még nem digitalizálták, így még online sem elérhetőek az érdeklődők számára, ami elég rossz arány. Bár a múzeum a digitalizálás szempontjából jól áll, a multimédiás tartalmak feldolgozása egyenlőre még nagy kihívást jelent a dolgozók számára, aminek a megoldására nemzetközi szakemberek bevonásával szervezett konferenciákon próbálnak megoldást találni.

img_20170423_115715.jpgRészlet a Marinko Sudac kiállításból

A technikai jellegű információkon túl azt is megtudjuk, hogy a Ludwig család a csokoládé bizniszben volt érdekelt és saját csoki manufaktúrájuk volt. A házaspár amerre csak jártak a világban az édesség alapanyagainak beszerzése kapcsán, ott rendszerint létrehoztak valamilyen művészeti gyűjteményt vagy alapítványt ezzel is támogatva a helyi kortárs művészetet. A budapesti múzeum az egyetlen ezek közül, ami állami kézben van, ez viszont igencsak leszűkíti a műtárgyak vásárlására fordítható összeget. Ezért aztán nem meglepő, hogy egy kisebb profilváltást követően a múzeum egyre többször vásárol inkább - zömmel fekete-fehér - fotográfiákat és médiaművészeti alkotásokat, amelyekhez sokkal olcsóbban lehet hozzájutni. A Ludwig házaspár által még az 1989-es budavári kiállításuk installálása után tartós letétben itt hagyott (pl. Picasso, Wesselmann, Richtenstein) festményekhez hasonlóan nagy értéket képviselő képek vásárlására egyszerűen nem is lenne keret.

1.jpgRakpart 100 Időpanoráma
2.jpg

A nagyjából 50 perces program zárásaként egy 77 fő szállítására is képes óriáslifttel visznek fel minket az emeleti Marinko Sudac kiállításra. A tárlat körbejárása után már éppen indulnék, amikor a második emelet panoráma ablakai előtt meglátok még néhány - szintén a Rakpart 100-hoz kapcsolódóan kiállított - régi helytörténeti fotót, ami bemutatja, hogyan nézett ki a múzeum környéke a régi időkben.

Szólj hozzá!

A Bálna oldalában kiválóan lehet lazulni

2017. április 19. 22:35 - DorHarm

Tavaly nyáron fedeztem fel a Bálna teraszát és annyira megszerettem, hogy az első napsugarak hatására már szaladtam is, hogy elfogyasszak egy jól megérdemelt limonádét és gyönyörködjek az elém táruló város panorámájában.

 

17886953_1469133606444147_1140090544_o.jpg

 Ez az április olyan, mint egy szeszélyes szerető. Hiába van napközben meleg, estére azért szükség van még egy plusz rétegre, és amikor már azt hittük, hogy a hónap közepén beköszönt a nyár, hirtelen havazni kezd. A jövőt illetően nem lehetünk biztosak semmiben, nem tervezhetünk nyugodtan szabadtéri programokat, hiszen bármi megtörténhet.

Ennek tudatában rohamoztam meg a Bálna teraszát, amikor az időjárás egy kicsit is jobb kedvében volt. Emlékeimben még tisztán élt az előző nyár, amikor egy jó kis meggysör társaságában élvezhettem a napsütést és az esti kivilágított város látványát. Szilárdan hittem benne, hogy egy újabb ücsörgéssel rituálisan is megnyitom az új szezont, ezért egy percig sem haboztam. A Bálna oldalában több étterem közül is válogathatunk, amikhez egy csodás egybefüggő terasz tartozik. A hely sikerességét jelzi, hogy fülledt nyári estéken egy tű leejtése is gondot jelentene, akkora a tömeg.

De nem csak vacsorázni lehet, egy itallal is kiülhetünk a teraszra felvezető lépcsőkre, ha az asztaloknál már elfogytak a helyek. Mi a Jónás Kézműves Sörház óriási választékából választottunk magunknak frissítőt. Igaz, hogy az árak nem a legalacsonyabbak, egy pohár ára akár a 600 forintot is elérheti. De ha már elegünk van a felvizezett csapolt sörből, és a mennyiség helyett egy kicsit a minőséget is élvezni akarjuk, akkor mi ez a hatszáz pénz? Semmi. A Jónás Kézműves Sörház filozófiája szerint "Sört inni élmény", és ezt mi készséggel elhisszük nekik. 

17887579_1469132906444217_1812061277_o.jpg

De a hatalmas választékú csapolt sörök mellett rengeteg pálinkából, borból, valamint üdítőből is válogathatunk. Mi egy fehár nagyfröccs és egy kézműves málnás szörppel ízesített limonádé mellett döntöttünk. Egy kicsit sajnáltam a 890 forintot a málnás limonádéra, de egyszerűen elkapott a nagyvárosi életérzés. A zsizsegő élet a teraszon, a Duna és a Gellért-hegy pompás látványa, a menő bár, ezek mind azt ordították, hogy megengedheted magadnak a drága limonádét! És én egy csöppet sem bántam meg. A lépcsőkön ücsörögve, itallal a kezünkben nézegettük a fantasztikus panorámát, az előttünk sétálgató családokat, kutyákat. A nap melegen sütötte az arcunkat és mi mélyen magunkba szívtuk a gondtalan budapesti polgár-hangulatot. Ez az idilli pár órácska számomra megérte az árát.

17858450_1469133686444139_1946950712_o_1.jpg

 

 A Bálna teraszán a Bálna Terasz, az Esco Bar & Café, az Esetleg Bar & Bistro, a Jónás Kézműves Sörház, az OlimpiCafé, a Solties Terasz és a Sport Terrace várja a vendégeket.

 

Szólj hozzá!