Ferencker

Kevés ferencvárosi nő szeret együtt izzadni

2017. március 08. 07:07 - sz.klara

Csodás napsütéses szombat délelőttön látogattam el a 9. kerület Nőnapi Sportvarázs elnevezésű rendezvényére a Vendel utcai Tornacsarnok épületébe. Tettem mindezt annak reményében, hogy kiderítsem, vajon mekkora lelkesedéssel vehetőek rá a kerületi lakosok egy kis közös sportolásra az egészségmegőrzés és jelen esetben a nőiesség hangsúlyozásának jegyében. Az élmény tanulságos volt és rávilágított arra, hogy mi magyarok sajnos még mindig túlságosan keveset sportolunk.

Az idén második alkalommal megrendezett és kifejezetten a nőket célzó, ingyenes Nőnapi Sportvarázs rendezvénnyel első sorban a kerületi lakosokat, illetve az itt dolgozó és sportolni vágyó lányokat és asszonyokat célozták meg a szervezők. Az előzetesen regisztrálók - nagyjából 60 fő - több, a nőiességgel összekapcsolható foglalkozáson vehetett részt a nap folyamán. A résztvevők egyaránt kipróbálhatták magukat többek közt a Borsodi Balázs ELITE tréner által tartott bodyArt tréningen, a Baranyi Beáta vezette hastánc foglalkozáson vagy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő zumba sport 55 perces izzasztó, de vidám edzésein. Emellett volt még jóga és az idősebbeket vagy a kevésbé aktívakat célzó gerinc- és kondicionáló torna is a programok között. Az eseményen zömmel a 30-as 40-es korosztály képviseltette magát, de ennél persze akadtak fiatalabbak és idősebbek is, egy anyuka pedig a kislányát is elhozta a közös edzésre.

img_2301.jpg

Az esemény délelőtt 10 órakor kezdődött a bodyArt tréninggel, ahol a saját testsúlyt felhasználó erőnléti feladatok mellett kifejezetten az ülő munkát végzők számára előnyös és könnyedén elsajátítható nyújtó- és egyensúlyt fejlesztő mozdulatokat sajátíthattak el a jelenlévők. Az edző külön kiemelte a mindennapos nyújtás fontosságát is, amit a legtöbben sajnos elfelejtenek, pedig ez az izmok rövidülésével és így a rossz testtartás kialakulásával járhat. Ez utóbbi pedig egy sor a későbbiekben kialakuló betegség okozója lehet, amelyeket a rendszeres mozgással és az azt követő, helyesen végzett nyújtással meg lehetne előzni.

img_2310.jpg

Már az első órán látszott, hogy többen elfáradtak és sokakon kifogtak az egyensúlyi gyakorlatok is, viszont így is elismerésre méltó, hogy eljöttek és végigcsinálták a délután fél háromig tartó sportnap kihívásait. Azt még jobb lett volna látni, ha az egész sportcsarnok megtelik sportolni vágyókkal, de ez sajnos az ingyenesség ellenére is egyenlőre úgy tűnik, hogy még várat magára. A ferencvárosi önkormányzat egyébként a programmal igyekezett olyan mozgásformákat megmutatni a sport iránt fogékony résztvevők számára, amelyek űzésére és látogatására a közelben mód van. Így aki ráérzett mondjuk a hastánc vagy a zumba ízére, az a lakóhelyéhez közel találhat majd edzési lehetőséget.

A 9. kerületben a nők sokkal többet foglalkoznak magukkal és így sokkal szívesebben vesznek részt a szombatihoz hasonló közösségi sportrendezvényeken - tudom meg Klenóczky Beáta a Ferencvárosi Önkormányzat sportreferensétől, aki kifejtette, hogy az önkormányzat fontos feladatának érzi a szabadidős sportolási lehetőségek támogatását a lakosok részére. Második éve tematikus jelleggel csinálnak sporteseményeket a helyi lakosok számára: többek közt a kicsiket célzó nyuszifutással, extrém sportnappal vagy épp egy novemberi kifejezetten a férfiaknak szóló eseménnyel próbálják gyakorlatilag egész évben mozgásra buzdítani a kerület lakóit. A sportreferens asszony abba is beavatott, hogy folyamatban van egy sportolási szokások kérdőív feldolgozása, amelyhez még idén is szeretnének adatokat gyűjteni, hogy teljesebb képet kapjanak a kerületi lakók sporthoz fűződő viszonyáról. Erre azért van szükség, mert sok hasonló kérdőív - például a Corvinus Egyetem által készített - túlzottan tágan értelmezi a sportolás fogalmát, igaz ezzel némiképp rávilágítva arra a tényre, hogy az átlagemberek zöme számára már akár egy pár perces séta is testmozgásnak minősül. Holott a sportszakértők által ajánlott mennyiség minimum heti háromszor 30 perc folyamatos, intenzív mozgás lenne. Ettől viszont a magyarországi lakosság nagy hányada - az elmúlt évek javuló tendenciáinak ellenére is - messze van még.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ferencker.blog.hu/api/trackback/id/tr5412318655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása