Ferencker

Kántor gazdája szobrot kapott a Madaras József téren

2016. október 17. 10:26 - emetz

Felavatták a kiváló színművész, Madaras József szobrát a róla elnevezett téren 2016. október 14-én. Az avatáson Koltai Róbert színművész mondott beszédet. A szobrot Szórádi Zsigmond szobrászművész készítette - írja az MTI. A színészre sokan a Kántor című tévéfilmsorozat Csupati őrmestereként emlékeznek, amiben a nyomozókutya gazdáját alakította.

madaras.jpg

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

"Madaras József vagyok. Születtem 1937. augusztus 16-án, Erdély ország, Rigmány nevű kisközségében." - áll Madaras József emlékoldalán.

A színész családja 1948-ban települt át Magyarországra. Madaras Józsefet a Színház- és Filmművészeti Főiskolára 1955-ben vették fel, majd 1958-ban fegyelmi vétség miatt kizárták a főiskoláról. A pályáját 1958-ban kezdte a József Attila Színházban. A filmezésbe egy évvel előbb, 1957-ben már belekóstolt, és karrierje során mintegy négyszáz filmben, illetve televíziós játékban játszott. Erőteljes, drámai figurákat alakított Jancsó Miklós és Kovács András filmjeiben. Nagyon sokan a Kántor című tévésorozatból ismerik, abban ő játszotta a nyomozókutya gazdáját. A színészi munkássága elismeréseként elnyerte többek között a locarnói nagydíjat 1976-ban, a Monte Carlo legjobb férfialakítás díját 1978-ban. A Magyar Nemzetköztársaság Minisztertanácsa a Magyar Népköztársaság Érdemes Művészi címet adományozott a színésznek 1978-ban.

Máig tisztázatlan körülmények között sérült meg 1992-ben, vérbe fagyva találták lakásán. Súlyos koponyasérülése után hónapokig volt kómában, majd nyolc év alatt tanult meg ismét járni, beszélni, önállóan élni. Ezt követően 2001-ben kezdett dolgozni.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas színművész a pilisi Máriahalom községben egy magánpanzióban élt, és ott is halt meg életének 70. évében 2007. április 24-én - írják az emlékoldalon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ferencker.blog.hu/api/trackback/id/tr511808293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása