Ferencker

Egy igazán édes sztori – Stühmer Frigyes és a Tibi csoki rövid története

2016. október 10. 14:43 - sz.klara

Idén éppen 75 éve, hogy a sokak által kedvelt magyar édesség, a táblás Tibi csokoládé először a boltok polcaira került. Ennek megünneplésére ugorjunk vissza kicsit az időben és nézzük meg, hogy hol kezdődött ennek a sikerterméknek a máig is tartó története.

Ha valaki megkérdezné a Ferencvárosban élőket, hogy vajon hol található a kerület legédesebb pontja, néhányaknak minden bizonnyal a Vágóhíd utca 20. szám alatt álló csokoládégyár jutna az eszébe. Az épületet körbelengő édeskés illattengernek köszönhetően még az is hamar rájöhet, hogy milyen épület mellett halad el épp, aki egyébként nem tud róla, hogy itt bizony 1941 óta csokoládégyár üzemel. Ráadásul nem is akármilyen, hisz a ma a Bonbonetti Zrt. gyárának otthont adó üzem annak idején Európa egyik legjobbjának számított.

stuhmer_tibi_csoki_plakat.jpgA tibi csoki "nemcsak a Mama kedvence!" szlogenjével a gyerekeket célozták meg, de a felnőttek is hamar megszerették a terméket.

A 9.Tv Ferencvárosi séták című műsorának magyar csokoládégyártással foglalkozó adásából kiderül, hogy a gyárat az 1868-ban Nagy Ferenc józsefvárosi cukorkakészítő meghívására Magyarországra érkező német származású úriember, Stühmer Frigyes családja alapította. Stühmer még Hamburgban tanulta ki a csokoládékészítés mesterségét és a kint szerzett technikai tudással felvértezve látott neki az előbbi cukorkészítő mester üzemének a korszerűsítéséhez. Az akkoriban használatban levő, nem ritkán kifejezetten mérgező és egészségkárosító színezékeket és egyéb szereket sikeresen kiiktatta a cukorkagyártás folyamatából, emellett pedig szintén az ő ötletei alapozták meg hazánkban az édességek nagyüzemi termelésének alapjait. Befolyása így nem meglepő módon folyamatosan nőtt az üzemben, olyannyira, hogy pár évvel később a tulajdonosa lett. Szakítva a korábbi hagyományokkal saját bemutató boltokat hozott létre több helyen is az országban és ezekben árusította az édességeit.

A 20. század elejére az egykori kis józsefvárosi üzem az eredeti méretének sokszorosára növekedett és nemzetközi szinten is elismerést vívott ki magának, de a gyár még így sem tudta kellő mértékben kiszolgálni a jó minőségű Stühmer termékek iránti megnövekedett keresletet. Stühmer Frigyes 1890-ben bekövetkezett halála után a családja vette át a gyár és vele a „márka” irányítását. Csak ezután került sor a későbbi Vágóhíd utcában álló épület megvásárlására és így a cég átköltöztetésére Ferencvárosba a további terjeszkedés céljából. Ez az üzem jóval modernebb, nagyobb és korszerűbb volt az elődjénél, ráadásul 40-es években, mikor teljesen elkészült, még olyannyira egyedülállónak számított, hogy általa a cég széleskörű nemzetközi elismerésre tett szert a szakmában.

stuhmer_csokoladegyar.jpg
A Stühmer csokoládégyár Vágóhíd utcai épülete 1943-ból. (Kép forrása: ferencvaros.hu)

A Stühmer termékek a 20-as évekre már itthon és külföldön egyaránt ismertek voltak magas minőségükről és nívós – művészek felkérésével illusztrált – csomagolásukról. Ebben az időszakban több olyan termék is készült a gyárban, amelyek máig töretlen népszerűségnek örvendenek és közülük az egyik a Tibi csokoládé, melyet először 1941-ben vehettek le a vásárlók a boltok polcairól. A termék hivatalos honlapját, a tibicsoki.hu-t böngészve megtudhatjuk, hogy a csoki a nevét Stühmer Frigyes unokájáról kapta és elsősorban a gyerekeket célozták meg vele, ám a felnőttek körében is gyorsan népszerűvé vált a bordázott mintázatú, akkor még kizárólag töltetlen tej- és étcsokoládé verzióban árusított nyalánkság. A tibi felirattól eltekintve a csoki csomagolása és a formája sok változáson ment át az évek folyamán és ma már különféle ízekben és töltelékkel kapható a boltokban.

A Vágóhíd utcai gyárat 1948-ban államosították, a Stühmer család külföldre menekült és ettől kezdve a helyszín Budapesti Csokoládégyár néven lett ismert. Ebből az időszakból több filmfelvétel is fennmaradt, megörökítve az üzemben folyó munka pillanatait. A rendszerváltást követően a Stühmer családnak nem sikerült visszavásárolni a gyárat, így azt elsőként a Stollwerck, később pedig az azt megvásárló Bonbonetti cég vitte tovább máig folytatva néhány a 20. század elején bevezetett slágertermék gyártását. Ezzel párhuzamosan az édességkedvelők legnagyobb örömére a Stühmer család leszármazottai nosztalgia- és modern ihletésű termékek egész sorával szintén visszatértek a magyar csokoládépiacra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ferencker.blog.hu/api/trackback/id/tr2211784107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása