Ferencker

Lépj be te is a 9. kerületi geek univerzumba!

2017. április 01. 19:48 - FodiKitti

Az internetkávézók kora lecsengett, de az e-sport bárok visszahozzák a motivációt, hogy beüljünk valahova internetezni egy pohár ital mellé, igaz nem Facebookozás, hanem játék céljából. A Barcraft 1 nemcsak a IX. kerület egyetlen e-sport bárja, hanem Magyarország első ilyen jellegű játékterme.

A Nagykörúton található Barcraft e-sportbár azoknak nyújt kikapcsolódást, akik szeretik PC-s, konzolos játékokkal vagy sorozatok alapján készült társasjátékokkal elcsapni az időt. Ők mind a geek univerzum tagjai, akik egy fogyasztott ital árán korlátlanul használhatják a bárban lévő gépeket és játékokat. A bár tehát a régi internetkávézók alapelvén működik: ha fogyasztasz, használhatod a gépeket, külön azokért nem kell fizetni.

A Barcraft berendezése már önmagában meghozza a játékhoz a kedvet. A műanyag asztalokra a játékok borítói vannak rányomva, a falon tévék függenek, amiken az aktuális e-sport eseményeket adják. Hogy a laikusoknak is érthető legyen: a Barcraftban tévén izgulhatjuk végig, ahogy mások játszanak. A neonfényben úszó pult mögött találom meg az üzlet vezetőjét, Hajdú Balázs (geekeseknek csak: Balázs Balázs), aki engem mint laikus beavat abba, hogy mit is takar az e-sport, mikkel lehet játszani a Barcraftban.

„Alapvetően az, amit mindig rá szoktunk rakni a gépekre, azok a populárisabb e-sport játékok. Például a Counter Strike: Global Offensive, a League of Legends, a Defense of the Ancients 2. része, Starcraft, Heroes of the storm, Hearthstone, Diablo. Ennek ellenére igyekeztünk, hogy ne csak egy gameres témát alakítsunk ki, hanem cél volt az is, hogy értsünk a sorozatokhoz, filmekhez, asztali szerepjátékokhoz, társasjátékokhoz. Vannak asztalon játszható kártyajátékaink, például a Trónok harcának is van egy ilyen játéka” – meséli Balázs, de hozzáteszi, hogy ha valaki előre szól, akkor szinte bármilyen játékot be tudnak szerezni.

A bárnak vannak állandó programjai is, amikre lehet jelentkezni, például vasárnap társasjáték napot, kedden kártyajáték napot tartanak, ahol a díjazottak ingyen sört vagy valamilyen italt kapnak jutalmul. Balázs azt mondja, hogy nagyobb programok és események, inkább a Barcraft 2-ben, a Barcraft 1 nagytestvérében szoktak lenni, mivel az egy jóval nagyobb hely. A Barcraft 1 tényleg nem rendelkezik hatalmas játéktérrel, a számítógépek is, és a konzolok is az emeleten vannak, lenn pedig a bár része, ahol lehet fogyasztani és az asztaloknál társasjátékozni. Balázs szerint a pici hely nem jelent hátrányt, mert mindenki nagyon toleráns. Senkit sem szoktak egy bizonyos idő letelte után felállítani az asztaltól, ezért ha valaki új érkezik, akkor udvariassági alapon juthat géphez.

A Barcraftban a játék nem minden, az itteni játékosokat nem szemüveges kockáknak kell elképzelni, akik csőlátással csak a monitort nézik, ugyanis nagyon nagy a hely közösségformáló ereje.

„Vannak többen, akik csak fogyasztani járnak, bár ez egy tematikus bár, ezért az idejárók 95%-a benne van a geek univerzumban. Szerintem a legtöbben azért járnak ide mert, ha ide bejön valaki, és hozzászól egy idegen emberhez, akkor biztos, hogy lesz olyan téma, amiről tudnak beszélgetni. Sokan járnak ide baráti körökből is, de szoktak új emberekkel is ismerkedni. Gyakran látom, hogy van, aki nem akar otthon játszani, beül ide, vesz egy italt, aztán leülnek még ketten és félóra múlva már azt látom, hogy együtt játszanak, egy csapatban valakik ellen.”

Azt gondolnánk, hogy ez egy tipikusan fiús hely, pedig Balázs szerint fele-fele arányban járnak nők és férfiak a bárba, mert vannak olyan játékok, amik kifejezetten lányoknak készültek, ráadásul a legtöbb játékban a karakterek fele nő. A korosztály is elég vegyes, 14 és 40 év között fordulnak meg itt játékosok, akik tematizált italok közül válogathatnak. A Barcraftban kérhetünk a kedvenc játékunk valamelyik fiktív hősét idéző koktélt. Például a League of Legends kalózhölgyét úgy keltik ital formájában életre, hogy egy háromdecis pohár tetejére állítanak két színnek megfelelő felespoharat, ami Miss Fortune két fegyverét jelképezi.

Ha egy hasonlón avatatlan, geek univerzumon kívüli lény betéved, mint amilyen én vagyok, akkor a Barcraftban dolgozók minden erejüket bevetve segítenek neki megtanítani a játékokat. Kérésemre egy egyszerűnek mondott játékot választ ki nekem Balázs, a Heartsone nevű kártyajátékot, amiről egy óra vesztes játék után is csak annyit tudok elmondani, hogy valamiféle gyűjtögető kártyajáték, ahol a szörnyek egymást támadják. Az, hogy én mennyire nem tartozom ebbe a világba, teljesen egyértelmű, de a hasonlóan inkompatibilis játékosoknak vigasztalásképpen ott van a polc tetején a Monopoly és a Gazdálkodj okosan.

Balázs elmondása alapján pénteken és szombaton van a legnagyobb teltház, de a hétköznap délután ellenére találtam olyanokat, akik már javában a játék közepén voltak.

„Most hétköznap napközben vagyunk és volt egy szabad órám, amit nem tudtam eltölteni, úgyhogy gondoltam, bejövök ide egy kicsit kockulgatni – meséli Máté, aki a League of Legendsszel szokott játszani.

Egy másik játékos Beni, szintén a felszabadult idejét üti el itt.

„Azért járok ide, mert akciós a sör – mondja nevetve. Otthon is tudnék ezekkel a játékokkal játszani, de messze lakok és volt egy lyukas órám a suliban.”

A Barcraft délután kettőkor nyit, ezért sok iskolás ilyenkor szokott betévedni. Balázs azt mondja, hogy jó páran a gépek és az internet minősége miatt is járnak ide, mert vannak olyan játékok, amik magas grafikával élvezhetők igazán, amihez azért nem árt egy jó videókártya.

Ha elégedettek voltunk a hellyel és az italokkal, akkor az úgy nevezett jachtos külbiben versenyeztethetjük a kedvenc képregényeinket vagy játékainkat, attól függően, hogy melyikbe dobjuk a borravalót. A versenynek nincs tétje, de jópofa.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ferencker.blog.hu/api/trackback/id/tr1712387423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása